Ο βουλευτής της Ν.Δ. Άγγελος Συρίγος στο Λατώ fm: “Προς τα τέλη Απριλίου θα ανακοινωθεί σταδιακή άρση των μέτρων – στα νησιά να πάρουμε τα μέτρα μας θεωρώντας βέβαιο ότι κάτι μπορεί να συμβεί – ουτοπία να πιστεύουμε ότι θα ανοίξει το πουγκί η Ε.Ε. στις χώρες που έχουν ανάγκη”

Για όλες τις εξελίξεις με την πανδημία του κορωνοϊού, τα μέτρα στη χώρα μας, την αλλαγή των συσχετισμών σε διεθνές επίπεδο αλλά και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας ακόμη και αυτή την περίοδο, μίλησε στην εκπομπή “Πρώτη ματιά στην ενημέρωση” και το Νίκο Σγουρό ο βουλευτής της Ν.Δ. και αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Άγγελος Συρίγος.

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τον ιό, τόνισε ότι “όντως αυτά που ζούμε δεν έχουν ξανασυμβεί τα τελευταία 50 χρόνια, έχουμε κάτι μοναδικό και αυτό δικαιολογεί τα μέτρα που έχουν ληφθεί όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από πολλές άλλες χώρες στον κόσμο. Εμείς είχαμε το ευτύχημα ότι τα λάβαμε νωρίς και έτσι κάθε βράδυ στις 6 ακούμε, συγκριτικά, πολύ μικρό αριθμό κρουσμάτων και, δυστυχώς, νεκρών. Οι νεκροί βέβαια δεν είναι στατιστικές, είναι οι άνθρωποι μας. Πρέπει πάση θυσία να διαφυλάξουμε αυτό που έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα.

 Όπως τόνισε “ο σχεδιασμός είναι προς τα τέλη Απριλίου να ανακοινωθεί σταδιακή άρση των μέτρων, που σημαίνει ότι όλοι να συνεργαστούμε  για να μπορέσουμε σιγά-σιγά να βγούμε όλοι, δεν θα βγουν όλοι από τα σπίτια τους την πρώτη μέρα, θα βγαίνουν σιγά-σιγά. Τα μέτρα θα αίρονται σταδιακά και αναλόγως της εξέλιξης της ασθένειας, υπάρχουν πολλά κενά σημεία που εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε, όπως εάν ο καλός καιρός, π.χ., σταματά την ασθένεια, κ.ά.”.


Από την πρώτη στιγμή όταν ξεκίνησε η ιστορία στον Έβρο υπήρξαν και αντίστοιχες κινήσεις έξω από τα νησιά, απλώς ο Έβρος έχει μία διαφορά σε σχέση με τα νησιά –  στον Έβρο για να περάσεις απέναντι χρειάζεται απλώς να περπατήσεις και να περάσεις στο σημείο εκείνο στις Καστανιές στο σημείο που έγινε η όλη ιστορία

στα ανατολικά νησιά του Αιγαίου πρέπει να βρεις ένα λαθροδιακινητή ο οποίος θα σου βρει ένα σκάφος να περάσεις απέναντι, αυτό και δεν είναι εύκολο και έχει υψηλό κόστος, άρα αυτό που έγινε σε πρώτη φάση στον Έβρο έγινε και στις υπόλοιπες περιοχές αλλά δεν το είδαμε τόσο έντονα λόγω του ότι έγινε, έγινε. Ο κύριος όγκος όσων εισήλθαν εκείνη την περίοδο στην Ελλάδα ήταν κυρίως από νησιά. 

Σήμερα, πρώτον, έχουν μεταφερθεί πληθυσμοί απέναντι από τα νησιά μας στα τουρκικά παράλια, δεύτερον αυτοί οι πληθυσμοί φαίνεται ότι προέρχονται από προσφυγικά στρατόπεδα και από αυτούς που μετέφεραν από το το Παζάρ Κουλέ, τρίτον επειδή στην Τουρκία δεν ξέρουμε ποια είναι η κατάσταση από πλευράς υγειονομικής αφού κρύβουν πάρα πολλά πράγματα, υπάρχει ο έντονος φόβος ότι πολλοί από αυτούς μπορεί να είναι ασθενείς με τον κορωνοϊό, δηλαδή να είναι ασυμπτωματικοί ασθενείς με τον ιό, δεν νομίζω ότι κάποιος με πυρετό θα μπει να περάσει τη θάλασσα αλλά να είναι ασυμπτωματικός, διότι είναι προφανές ότι το καθεστώς του Ερντογάν κρύβει πάρα πολλά πράγματα σε σχέση με την πραγματικότητα. Άρα, πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας, θεωρώντας βέβαιο ότι κάτι μπορεί να μας συμβεί”. 

“Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε αυτή η ιστορία, δηλαδή από τις 26 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός είχε πει ότι δεν θα επιτραπούν ροές παράνομες στην Ελλάδα λόγω της διαδόσεως της ασθενείας λόγω κορωνοϊού, ακολούθως όσοι λίγοι κατορθώνουν να μπουν, τις τελευταίες 17 ημέρες έχουν μπει συνολικά 90 άτομα που είναι πολύ χαμηλός αριθμός, μπαίνουν υποχρεωτικώς σε καραντίνα προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα διαδόσεως του ιού είτε στα νησιά είτε και στους καταυλισμούς”.

Για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο κλιμάκωσης ενεργειών την περίοδο αυτή από τον Ερντογάν, ο κ. Συρίγος απαντά πως  “άμα μου λέγατε ότι θα επιχειρούσε να αποσταθεροποιήσει τη χώρα μέσω του προσφυγικού πριν από δύο χρόνια θα σας έλεγα αποκλείεται,  βλέπουμε όμως έναν άνθρωπο που δεν έχει κανένα πρόβλημα και προχωράει σε αυτή την κατεύθυνση με άνεση. Το δεύτερο που προκαλεί εντύπωση είναι η επιμονή να στέλνει αεροπλάνα να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο ασταμάτητα, το κάνει γιατί νομίζει ότι μας ασκεί μια ψυχολογική πίεση και είναι ενδιαφέρον ότι το κάνει και εν μέσω  κρίσεως κορωνοϊού, δηλαδή στη χώρα του γίνεται χαμός και υπάρχει ένα εκεί πέρα τμήμα του κράτους το οποίο λέει ‘άσε τον ιό, εμείς θα κάνουμε τις παραβιάσεις μας”.


Για το εάν αλλάζουν οι παγκόσμιοι συσχετισμοί με όλα όσα ζούμε, τόνισε πως “εκείνο που μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας είναι μία Αμερική η οποία απέχει από τα διεθνή δρώμενα για πρώτη φορά μετά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Αμερική δεν ηγείται του δυτικού κόσμου πλέον, είναι επικεντρωμένη στον εαυτό της, παρακολουθεί την κρίση που γίνεται στο εσωτερικό της, ψάχνει να βρει αποδιοπομπαίους τράγους όπως και στην περίπτωση της διακοπής χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Οι εκλογές που θα γίνουν το Νοέμβριο είναι το κύριο που είναι προφανές ότι έχει στο μυαλό του ο Πρόεδρος Τραμπ”.

Στο ερώτημα εάν αυτή η κρίση αλλάξει την καπιταλιστική σκέψη και λογική του κόσμου και κάποιες παγιωμένες αντιλήψεις, απαντά πως  “η πραγματικότητα είναι ότι όταν τελειώνουν αυτές οι κρίσεις και αυτές οι ιστορίες, δεν είναι βέβαιο σε πόσο μεγάλο τμήμα του πληθυσμού έχουν εμπεδωθεί ορισμένα πράγματα. Πριν από ενάμιση χρόνο σε μία διεθνή διάσκεψη στην Αγγλία όπου συμμετείχαν οι χώρες οι οποίες είχαν υποστεί σοβαρά προβλήματα στην οικονομία τους όλη αυτή τη δεκαετία, η Ελλάδα η Κύπρος η Μάλτα η Πορτογαλία η Ισπανία η Ιρλανδία η Ισλανδία, και σε κάποιο σημείο τίθεται το ερώτημα πιστεύετε ότι αν μπορούσα να γυρίσουν τα πράγματα στο 2007 θα υπήρχε σημαντικό τμήμα του πληθυσμού που θα έλεγε ‘Όχι δεν δέχομαι να ξαναγυρίσουν τα πράγματα στο 2007;’ – πρέπει να σας ομολογήσω ότι έκατσα προς τα πίσω σκεφτόμενος ότι η μάνα μου η πλειοψηφία των συμπατριωτών μας πολιτών μας έλεγε ‘Ας ξαναγυρίσουν τα πράγματα στο 2007’, δηλαδή σε αυτή την πλαστή ευημερία. Μου έκανε τρομερή εντύπωση ότι όλοι απάντησαν το ίδιο πράγμα. 

Όσον αφορά στο πολιτικό προσωπικό τόνισε πως “εδώ και πολλά χρόνια, πιστεύω ότι το πολιτικό προσωπικό είναι απόλυτη αντανάκλαση του εκλογικού σώματος, δεν μπορείς να έχεις ένα εκλογικό σώμα που σέρνεται και ένα πολιτικό προσωπικό που πετάει, ούτε ένα εκλογικό σώμα το οποίο πετάει και να ψηφίζει ανθρώπους οι οποίοι σέρνονται. Όποιους ψηφίζουμε, αυτούς έχουμε. Εάν το κριτήριο μου είναι ποιος θα μου σβήσει την κλήση της Τροχαίας, θα ψηφίσω αυτόν που θα μου σβήσει την κλήση της Τροχαίας. Εάν το κριτήριο μου είναι πώς θα μετατρέψω τον γιο μου που έχει πάει φαντάρος να είναι αν είναι δυνατόν μέσα στο σπίτι του να υπηρετήσει τη θητεία του, θα ψηφίσω αυτόν που θα μου κάνει αυτό το χατίρι. Εάν το κριτήριο μου είναι πώς θα αναπτυχθεί η χώρα, θα ψηφίσω κάποιον άλλον, ψηφίζω κάθε φορά με αυτό που εγώ θεωρώ ότι είναι ανάγκη μου”. 

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε πως “ποτέ δεν ήταν ένας οργανισμός ο οποίος λειτουργούσε γρήγορα σε τέτοια πράγματα, το πλεονέκτημα της Ευρώπης είναι ότι παίρνει αποφάσεις σε βάθος χρόνου. Το θέμα είναι να πάρει τις σωστές αποφάσεις αυτή τη φορά, διότι τα πράγματα δεν είναι απλά, είναι εξαιρετικά δύσκολα και δεν αρκεί δηλαδή να πεις ‘είναι μία μικρή οικονομική κρίση θα την ξεπεράσουμε’. Με το να πιστεύουμε ότι θα ανοίξει το πουγκί η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα δίνουν οι χώρες σε όλο τον κόσμο, σε όλη την Ευρώπη, στις χώρες που έχουν ανάγκη, αυτό είναι ουτοπία”.


Ακούστε εδώ τη συζήτηση:

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com